Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

«Μεγαθήρια» πάνω από τους εγχώριους υδρογονάνθρακες

Ο Μ. Κλέμεντ, αντιπρόεδρος της «Total», με αρμοδιότητα την περιοχή της Κασπίας και της Νότιας Ευρώπης, αναφέρθηκε στη «σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του γαλλικού κολοσσού για έρευνες υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, εντάσσοντάς τη στους «φιλόδοξους στόχους» της για διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης διεθνώς,που αποτυπώνεται και στην «έντονη παρουσία» της «Total» σε όλη την περιοχή, από την Κύπρο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, έως τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Γ. Γρηγορίου, γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, αναφέρθηκε στις «προσπάθειες» που κατέβαλε η εταιρεία να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών όπως η «Total», η «ExxonMobil» και η «Edison», ώστε να συνεργαστούν για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της χώρας στην προσέλκυση τέτοιων «επενδυτών» συμπεριέλαβε και την περιλάλητη «πολιτική σταθερότητα» της χώρας, σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεράστιες offshore εκτάσεις που δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί, ιδίως στα δυτικά της χώρας, με «εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον», όπως είπε, για το «ψητό» πάντα του κεφαλαίου.
Αντίστοιχα, ο Γ. Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), είπε ότι με βάση τα γεωλογικά της δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή νότια της Κρήτης, σε συνέχεια των δύο περιοχών νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες ήδη «τρέχει» σχετικός διαγωνισμός για το δικαίωμα έρευνας. Η περιοχή αυτή, που προσεγγίζει γεωλογικά γνωρίσματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν ανακαλυφθεί σε Κύπρο και Αίγυπτο, αναμένεται να προσελκύσει «μεγάλο ενδιαφέρον», προέβλεψε.
Στη Βουλή οι συμβάσεις για τα εγχώρια κοιτάσματα
Στο μεταξύ η κυβέρνηση φέρνει τη Δευτέρα στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες για ψήφιση τις συμβάσεις που αφορούν την παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση των εξής κοιτασμάτων:
-- Της θαλάσσιας περιοχής «2» του Ιονίου Πελάγους στις εταιρίες «Total E&P Greece BV», «Edison International SpA» και ΕΛΠΕ.
-- Της χερσαίας περιοχής Αρτα - Πρέβεζα στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια».
-- Της χερσαίας περιοχής Αιτωλοακαρνανία στην εταιρεία «Energean Oil & Gas - Ενεργειακή Αγαίου ΑΕ Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων».
-- Της χερσαίας περιοχής Βορειοδυτική Πελοπόννησος στην εταιρεία ΕΛΠΕ.

Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ