Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ:Απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Ιούλη για την υπεράσπιση της Κυριακής-αργίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων, ανεξαρτήτως κλάδου, η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας κι από κοινού με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να διεκδικηθεί αγωνιστικά η νομοθετική κατοχύρωσή της τόνισαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης
Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων - Εμπόρων Αθήνας με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική και οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Παράλληλα κάλεσαν σε οργάνωση του αγώνα με αγωνιστικό σταθμό την κλαδική απεργία στις 16 Ιούλη
«Η Κυριακή-αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργησή της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο και όχι μόνο. Η κατάργησή της δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά όλους τους εργαζόμενους σε όποιον κλάδο κι αν εργάζονται», υπογράμμισε η Μαρία Τσαγκατάκη εκ μέρους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Στην παρέμβασή της υπογράμμισε τις ευθύνες που φέρουν από κοινού κυβέρνηση, εργοδοτικός συνδικαλισμός και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης με προφανή στόχο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων που αξιώνουν εδώ και χρόνια ασταμάτητη εντατικοποιημένη δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα. Τόνισε, τέλος, ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα αφήσει ούτε ώρα να πάει χαμένη, οργανώνοντας μέσα σε κάθε κατάστημα την κλαδική απεργία στις 16 Ιούλη καθώς μόνο με αγώνα, οργάνωση και συλλογική δράση μπορούν να αποτραπούν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.
Ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων, σημείωσε ότι από την μία Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων πριν μερικά χρόνια πλέον φτάνουμε στην οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και υπενθύμισε τους ψευδείς ισχυρισμούς περί «τόνωσης της αγοράς», η οποία υποτίθεται θα επιτευχθεί με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντίθετα, όπως είπε, για τα μικρομάγαζα αύξησε το κόστος λειτουργίας, οξύνοντας έτσι τον ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων του χώρου και πρόσθεσε ότι η ύπαρξη πολλών μικρών καταστημάτων στο χώρο του εμπορίου εκλαμβάνεται από την κυρίαρχη πολιτική ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» της οικονομίας που επιχειρείται να επιλυθεί μέσω του ξεκαθαρίσματος των αυτοαπασχολούμενων από το χώρο.
Στη συνέντευξη παρευρέθηκε επίσης και μίλησε η πρόεδρος της ΟΓΕ Χριστίνα Σκαλούμπακα, υπογραμμίζοντας ότι η επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί χτύπημα εξίσου για τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου και για τις αυτοαπασχολούμενες.
Παράλληλα με τη συνέντευξη δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Σύνταγμα, κρατώντας πανό που ανέγραφε το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία». «Ανειλημμένες υποχρεώσεις» δεν επέτρεψαν σε κάποιον εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να δεχτεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων για να παραλάβει το ψήφισμά τους κι έτσι ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού για την ερχόμενη εβδομάδα και τη διοργάνωση νέας κινητοποίησης έξω από το υπουργείο. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)