Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Απάτη ολκής με τα «αντίμετρα»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ επιχειρεί να ξεδιπλώσει μια ακόμη απάτη ολκής, γύρω από τα λεγόμενα «αντίμετρα». Πέρα από το γεγονός ότι αυτά αφορούν βασικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου (μείωση φορολογίας, επιδότηση τσάμπα εργαζόμενων κ.ο.κ.),
πέρα και από το γεγονός ότι έχουν ως όρο και προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος με την παραγωγή πλεονασμάτων «φαραωνικού» χαρακτήρα, οι διαφημιζόμενες «παροχές» (π.χ. σίτιση στα σχολεία, στέγαση κ.ά) έχουν αφετηρία την ισοπέδωση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.
Χαρακτηριστικά:
  • Στα επικαιροποιημένα μνημόνια, υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τον «εξορθολογισμό», όπως λένε, του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
  • Ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα τα περάσουν σε επόμενη φάση, σε συνδυασμό με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.
  • Για το 2018 προβλέπονται «εξοικονομήσεις» από κατηγορίες όπως το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, να αποδοθούν σε «δαπάνες στέγασης» φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.
Να σημειωθεί ότι η λίστα με τα αντιλαϊκά ορόσημα, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής τον Ιούνη του 2018 αναφέρει τη «νομοθεσία ενός σύγχρονου και εκσυγχρονισμένου συστήματος στέγασης, οικογένειας και παροχών αναπηρίας, που χρηματοδοτείται από τον εξορθολογισμό των περιττών κοινωνικών προγραμμάτων».
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ψηφίζει τώρα τη.. μισή διάταξη, τάχα ως «αντίμετρο», αφήνοντας για τη συνέχεια τη διάλυση των «περιττών κοινωνικών προγραμμάτων», όπως η ίδια και το «κουαρτέτο» βαφτίζουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.