Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Σε βαθύ «τούνελ» η διαδικασία της ανάκαμψης

Η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ που είχαν διαμορφωθεί πριν από την εκδήλωση της κρίσης (το 2008), δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στην Οξφόρδη. Μάλιστα, σύμφωνα
με ειδησεογραφικά πρακτορεία, υποστήριξε πως το ελληνικό κράτος θα χρειαστεί για πολλά χρόνια «βοήθεια», δηλαδή με άλλα λόγια υποστήριξε ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η «διέξοδος» για νέα κρατικά δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από τις όποιες σκοπιμότητες, τις βλέψεις και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κουαρτέτου, το βέβαιο είναι πως η προοπτική της ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου θα είναι σπαρμένη με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα. Επιπλέον, το κλίμα της επιχειρηματικής αβεβαιότητας αυτό αποτυπώθηκε και στο πλαίσιο παρουσιάσεων των ελληνικών τραπεζικών ομίλων σε ξένους επενδυτές, στο Λονδίνο. Μάλιστα, οι σχετικά πρόσφατες «Χειμερινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάκαμψης 2,7% θεωρούνται πλέον «υπεραισιόδοξες» και ξεπερασμένες. Στους παράγοντες της αβεβαιότητας, προστίθεται και η περαιτέρω διόγκωση των «κόκκινων» δανείων τους τελευταίους μήνες, μετά από κάποια σχετική σταθεροποίηση που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο διάστημα.