Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μαλαισία:Πληρώνουν για να δουλεύουν

Συνθήκες δουλείας στα εργοστάσια των μεγάλων πολυεθνικών.Σχεδόν το ένα τρίτο των 350.000 εργαζομένων στον τομέα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών της Μαλαισίας, μιας χώρας που αποτελεί βασικό προμηθευτή μεγάλων, διεθνών εταιρειών, δουλεύουν σε συνθήκες που παραπέμπουν σε «σύγχρονη δουλεία» υποστηρίζει μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η μελέτη της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Verite, αναφέρει ότι τουλάχιστον το 28% των υπαλλήλων στα εργοστάσια ηλεκτρονικών ειδών, βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας, καθώς δουλεύουν προκειμένου να αποπληρώνουν τα χρέη τους απέναντι σε εκείνους που τους έχουν στρατολογήσει!
Η μελέτη βασίστηκε σε συνεντεύξεις που πήρε η οργάνωση από 501 πρόσωπα και τα αποτελέσματά της υποδηλώνουν σύμφωνα με τους συντάκτες ότι «η καταναγκαστική εργασία είναι διαδεδομένη στη βιομηχανία ηλεκτρονικών της Μαλαισίας και ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις».
Πληρώνουν για να δουλεύουν
Η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού ξεκινά, πριν απ' όλα, από το υπερβολικό ποσό που ζητούν οι στρατολόγοι από τους υποψηφίους προκειμένου να τους προσλάβουν. Οι εργάτες φορτώνονται έτσι με χρέη που αδυνατούν να εξοφλήσουν. Πάνω από 9 στους 10 (ποσοστό 94%) από τους μετανάστες εργάτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπαν ότι το διαβατήριό τους κατασχέθηκε και το 71% δήλωσε ότι ήταν αδύνατον να το πάρει πίσω. Σχεδόν 4 στους 10 (ποσοστό 38%) υποστήριξαν ότι υποχρεώνονταν να κοιμούνται σε μικρά δωμάτια όπου στριμώχνονταν περισσότεροι από οκτώ άνθρωποι και δεν μπορούσαν να κουνηθούν.
Τα εργοστάσια της Μαλαισίας προμηθεύουν πολλές μεγάλες, διεθνείς εταιρείες, όπως οι Apple, Samsung και Sony. Η ανάπτυξη του τομέα αυτού επιτεύχθηκε εν μέρει σε βάρος των φτωχών, ευάλωτων εργατών από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και τη Μιανμάρ.
902.gr